Marynata do mięs Arawaków

    Marynata do mięs Arawaków

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Autentyczny przepis na marynatę do mięs i ryb używany przez pokolenia Indian Ameryki Południowej. Najbardziej lubię ją z kurczakiem i schabem. Najlepiej marynować co najmniej godzinę przed grillowaniem lub pieczeniem. Proszę pamiętać o dostosowaniu ilości papryczki chili zgodnie ze swoim upodobaniem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 6 zielonych cebulek, posiekanych
    • 3 łyżki szalotki, posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 2 papryczki chili, posiekane
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 120 ml octu jabłkowego
    • 60 ml czerwonego wina
    • 60 ml sosu sojowego
    • 60 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżka melasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
    2. Marynatę należy zamieszać zanim użyjemy jej do mięs lub ryb. Jeśli coś zostanie, wylać. Marynata nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

    Zamiennik:

    Sok pomarańczowy można zastąpić pomarańczowym dżemem lub konfiturą.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis