Ciasteczka maślane z dżemem

    Ciasteczka maślane z dżemem

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 1020 osób

    Ten przepis na ciasteczka jest w rodzinie mojej mamy dłużej, niż ja jestem na świecie. To moje ulubione ciasteczka - zawsze poprawiają mi nastrój!

    Składniki
    ilość sztuk: 36 

    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 2 żółtka
    • 220 g mąki pszennej
    • 160 g dżemu owocowego o dowolnym smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. W średniej misce zmiksować masło z cukrem i żółtkami jaj. Mieszając, dodawać po trochu mąki, aż powstanie miękkie ciasto. Formować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, schłodzić je w lodówce przez 15 do 20 minut. Kłaść kulki na niewysmarowanej blasze do pieczenia ciastek w odległości 5 cm od siebie. Palcem lub narzędziem o podobnej wielkości zrobić zagłębienie w środku każdego ciasteczka. Napełnić otwór 1/2 łyżeczki dżemu.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut, aż spody staną się złocisto-brązowe. Zdjąć z blachy i przełożyć na metalowe podstawki by całkowicie ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    24

    Po całej blaszce się roslały a robiłam zgodnie z przepisem!!! - 17 cze 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis