Ciasteczka maślane z dżemem
1 / 1 Zdjęcie:   BAKINGNUT4
Następne

Ciasteczka maślane z dżemem

  • 1 1
  • 6
    polubień
  • 40min.

Ten przepis na ciasteczka jest w rodzinie mojej mamy dłużej, niż ja jestem na świecie. To moje ulubione ciasteczka - zawsze poprawiają mi nastrój!

MKHG

Składniki

ilość sztuk: 36 

  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 220 g mąki pszennej
  • 160 g dżemu owocowego o dowolnym smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
  2. W średniej misce zmiksować masło z cukrem i żółtkami jaj. Mieszając, dodawać po trochu mąki, aż powstanie miękkie ciasto. Formować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, schłodzić je w lodówce przez 15 do 20 minut. Kłaść kulki na niewysmarowanej blasze do pieczenia ciastek w odległości 5 cm od siebie. Palcem lub narzędziem o podobnej wielkości zrobić zagłębienie w środku każdego ciasteczka. Napełnić otwór 1/2 łyżeczki dżemu.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut, aż spody staną się złocisto-brązowe. Zdjąć z blachy i przełożyć na metalowe podstawki by całkowicie ostygły.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

23
autor: ola12300

Po całej blaszce się roslały a robiłam zgodnie z przepisem!!! - 17 cze 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie