Ciasto z borówkami amerykańskimi

    (17)
    1 godz. 20 min

    Pyszne i proste ciasto! Nadzienie nie jest zbyt słodkie. Można użyć świeżych lub mrożonych borówek. Idealne na podwieczorek z filiżanką herbaty lub gałką lodów waniliowych.


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 płaty ciasta francuskiego (na tortownicę o średnicy 23 cm)
    • 600 g borówek amerykańskich
    • 2,5 łyżki tapioki
    • 135 g (2/3 szklanki) cukru kryształu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 110 g (1/2 szklanki) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Borówki wymieszać z tapioką, cukrami, solą i octem.
    2. Płatem ciasta wyłożyć tortownicę, nałożyć nadzienie borówkowe, posypać wiórkami masła. Przykryć drugim płatem i przyszczypać brzegi.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperurę do 175 stopni C i piec przez 45-55 minut.

    rada

    Jeśli użyjemy mrożonych borówek, ciasto należy piec trochę dłużej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (17)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)