Makaron po azjatycku

    Makaron po azjatycku

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 36 osób

    Proste i smaczne danie. Sos w stylu azjatyckim, bardzo aromatyczny dzięki grzybom shitake. Wspanałe jako dodatek do grillowanego kurczaka lub tofu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 230 g makaronu capellini (włosy anioła)
    • 75 g świeżych grzybów shitake, bez nóżek i pokrojonych w plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 60 ml octu ryżowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać grzyby i paprykę.
    2. Ocet wymieszać z sosem sojowym, olejem i imbirem.
    3. Makaron z warzywami odcedzić. Przełożyć na talerze i polać sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis