Sałatka z chińskim makaronem i kurczakiem

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka. Mieszanka ziaren, orzechów, warzyw i kurczaka sprawia, że to danie jest pełnowartościowe i sycące!

Xing Jin

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 opakowanie (80 g) makaronu ramen, pokruszonego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 65 g ziaren słonecznika
  • 70 g orzechów piniowych
  • 210 g posiekanej kapusty bok choy
  • 5 zielonych cebulek, drobno pokrojonych
  • 140 g pokrojonej w kostkę, ugotowanej piersi z kurczaka
  • 140 g kasztanów wodnych, odcedzonych
  • 40 g groszku zielonego w strąkach
  • Sos
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 60 ml ryżowego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W dużej misce wymieszać makaron ze słonecznikiem, orzechami i z roztopionym masłem.
  2. Rozprowadzić cieńką warstwę na blaszce. Piec przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.
  3. W dużej misce wymieszać uprażoną mieszankę z kapustą, cebulką, kurczakiem, kasztanami i groszkiem.
  4. Sos:

  5. Olej zmiksować z octem, sosem sojowym, cukrem i cytryną.
  6. Sos wymieszać z sałatką. Podawać od razu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.

Kostka idealna

Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie