Potrawka z kurczaka po chińsku

    Potrawka z kurczaka po chińsku

    10polubień
    50min.


    Zrobione przez 109 osób

    Następnym razem kiedy zamarzysz o chińszczyźnie na wynos, koniecznie wypróbuj ten przepis! Wspaniały, wyrazisty smak dzięki dodatkom sherry oraz sosów sojowego i hoisin!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu nitki
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • pół posiekanej cebuli
    • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 filet z piersi kurczaka, pokrojony na małe kawałki
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
    • 2 liście kapusty chińskiej bok choy, pokrojone na mniejsze kawałki
    • 60 ml wywaru drobiowego
    • 30 ml wytrawnej sherry
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1,5 łyżki sosu hoisin
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 posiekane zielone cebulki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oleje i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmiękną.
    3. Dodać kawałki kurczaka i zrumienić ze wszystkich stron.
    4. Dodać imbir, kapustę, wywar, sherry, sos sojowy i hoisin. Wszystkie składniki wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
    5. Makaron polać sosem. Doprawić solą i posypać zieloną cebulką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis