Pierś z kurczaka w sosie morelowym

    Pierś z kurczaka w sosie morelowym

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 155 osób

    Szybkie i proste danie z kurczaka. Zamiast dżemu, do sosu można użyć soku pomarańczowego lub marmolady pomarańczowej. Najlepiej smakuje na ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 6 filetów z piersi kurczaka
    • 300 g wywaru drobiowego
    • 110 g konfitury morelowej
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni obsmażyc filety z obu stron.
    2. Dodać wywar drobiowy, konfiturę i sos sojowy. Dusić przez około 20 minut.
    3. Przełożyć kurczaka na talerz, a do sosu na patelni dodać łyżkę mąki i wody. Mieszając zagotować, aby sos zgęstniał. Można zwiększyć ilość mąki i wody jeśli sos ma być gęstszy.
    4. Kurczaka dodać z powrotem na patelnię i wymieszać z sosem.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis