Keks z morelami

    Keks z morelami

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniały placek nie tylko na święta. Bardzo aromatyczny i naszpikowany suszonymi owocami. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów pekan.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 150 g suszonych moreli
    • 230 ml (1 szklanka) wody
    • 170 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru kryształu
    • 4 jajka
    • 150 g (1 szklanka) złotych rodzynek
    • 450 g czerwonych i zielonych kandyzowanych wiśni
    • 6 kandyzowanych plastrów ananasa
    • 450 g mieszanych bakalii
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 120 ml (1/2 szklanki) nektaru morelowego
    • 50 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.40min.  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 135 stopni C. Natłuścić 2 foremki do babki z kominkiem o średnicy 23 cm.
    2. W rondelku na średnim ogniu rozgotować morele na papkę. Przetrzeć je przez sito i odstawić do przestygnięcia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka miksować, aż uzyskają cytrynowy kolor. Białka ubić na sztywną pianę.
    4. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i przetarte morele, cały czas ucierając.
    5. Wymieszać rodzynki z kandyzowanymi wiśniami, ananasem, suszonymi owocami i szklanką mąki.
    6. Pozostałą mąkę wymieszać z sodą oraz solą i, cały czas mieszając, stopniowo dodawać do masy morelowej na przemian z nektarem morelowym.
    7. Do mieszanki owocowej dodać ciasto i wymieszać.
    8. Na końcu dodać posiekane orzechy i ubite białka, i delikatnie wymieszać całość łyżką.
    9. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 135 stopni C przez 2 godziny.
    10. Po upieczeniu ciasto udekorować kandyzowanym ananasem i wiśniami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis