Rogaliki z dżemem morelowym i migdałami

    Rogaliki z dżemem morelowym i migdałami

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Fantastyczne rogaliki z nadzieniem morelowo-migdałowym. Można je mrozić w stanie surowym lub po upieczeniu. Wyborne!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Ciasto
    • 125 g mąki pszennej
    • 115 g zimnego masła
    • 110 g zimnego serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • Nadzienie
    • 180 g dżemu morelowego
    • 50 g cukru kryształu
    • 50 g prażonych, posiekanych migdałów
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 1 jajko
    • 35 g posiekanych migdałów
    • 35 g przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +40min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

      Ciasto:

    1. Mąkę siekać z masłem, aż połączą się i będą przypominać grube okruchy. Serek pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mieszaniną mąki i masła. Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę. Przeciąć na pół, zawinąć każdą część w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
    2. Nadzienie:

    3. Dżem rozmieszać aby łatwo się go rozsmarowywało.
    4. W misce wymieszać cukier z orzechami i skórką z cytryny.
    5. Na stolinicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym rogaliki będą bardziej kruche. Każda część ciasta powinna być rozwałkowana na koło o średnicy co najmniej 23 cm.
    6. Ciasto posmarować dżemem i posypać mieszanką orzechów, cukru i skórki cytrynowej.
    7. Każde koło ciasta pokroić na 12 trójkątów. Zwijać ciasno każdy trójkącik zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Końce zagiąć, aby powstał kształt rogalika.
    8. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odległości 2,5 cm jeden od drugiego.
    9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    10. Roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch rogalików. Posypać posiekanymi migdałami.
    11. Piec przez 20-25 minut do momentu, aż będą złocisto-rumiane.
    12. Przełożyć na metalową kratkę. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    Zamiennik:

    Po upieczeniu można posypać rogaliki cukrem kryształem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis