Ciasteczka maślane
1 / 1 Zdjęcie:  Kaley_Rae
Następne

Ciasteczka maślane

To łatwe ciasteczka maślane, które można zrobić szprycą, uformować łyżeczką, lub wyciąć z walca. Nie ma tajemniczego przepisu na specjalne ciasto do szprycy... można użyć każdego twardego masła. Wystarczy ciastka bardzo dobrze schłodzić, a wtedy zachowa kształt podczas pieczenia.

Ceil Wallace

Składniki

ilość sztuk: 36 

  • 220 g masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 jajko
  • 330 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko, a następnie wanilię, wymieszać. Wymieszać mąkę z solą, dodać do mieszanki z cukrem. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej godzinę. Schłodzić blachę do pieczenia ciastek.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyciskać ciastka na niewysmarowaną tłuszczem, schłodzoną blachę.
  3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do czasu aż ciastka będą lekko złote na brzegach. Zdjąć z blachy by całkowicie ostygły.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie