Ciasteczka maślane

    Ciasteczka maślane

    19polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 226 osób

    To łatwe ciasteczka maślane, które można zrobić szprycą, uformować łyżeczką, lub wyciąć z walca. Nie ma tajemniczego przepisu na specjalne ciasto do szprycy... można użyć każdego twardego masła. Wystarczy ciastka bardzo dobrze schłodzić, a wtedy zachowa kształt podczas pieczenia.

    Składniki
    ilość sztuk: 36 

    • 220 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 jajko
    • 330 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko, a następnie wanilię, wymieszać. Wymieszać mąkę z solą, dodać do mieszanki z cukrem. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej godzinę. Schłodzić blachę do pieczenia ciastek.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyciskać ciastka na niewysmarowaną tłuszczem, schłodzoną blachę.
    3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do czasu aż ciastka będą lekko złote na brzegach. Zdjąć z blachy by całkowicie ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis