Ciasto z musem jabłkowym

    Ciasto z musem jabłkowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 77 osób

    Ten przepis znalazłam w książce kucharskiej, którą odziedziczyłam po mamie. Pyszne ciasto pachnące cynamonem i goździkami.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 200 g cukru kryształu
    • 115 g margaryny
    • 340 g musu jabłkowego
    • 2 łyżki melasy
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 150 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką formę do babki z kominkiem.
    2. Do miski przesiać mąkę, sodę, cynamon, goździki i sól. Odstawić.
    3. W innej misce utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodać mus jabłkowy i melasę i wymieszać.
    4. Stopniowo dodawać mieszaninę mąki i przypraw, cały czas mieszając. Dodać rodzynki.
    5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut, aż do momentu kiedy wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.
    6. Po upieczeniu odczekać 10 minut, po czym wyjąć na metalową kratkę do przestudzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis