Sałatka z buraków, jabłek i awokado

    Sałatka z buraków, jabłek i awokado

    3polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 40 osób

    Smaczna i aromatyczna sałatka z pieczonych buraków, z dodatkiem awokado. Zamiast układać ją warstwami można wszystkie składniki wymieszać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 średnie buraki
    • 220 g sałaty
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie talarki
    • 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • pół awokado, wydrążonego i pokrojonego w plasterki
    • 60 ml prażonych orzechów włoskich
    • 180 ml cydru
    • 160 ml octu jabłkowego
    • 120 ml oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1/4 łyżeczki nasion selera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyć buraki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać 60 ml wody i piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    2. Zmiksować cydr z octem, olejem, solą, pieprzem, musztardą i nasionami selera.
    3. Buraki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z sosem vinaigrette i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    4. Sałatę rozłożyć na 4 talerze. Odsączyć buraki, zachowując sos.
    5. Buraki ułożyć na sałacie warstwami, przekładając cebulą, jabłkami i awokado. Skropić sosem, posypać orzechami i od razu podawać.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis