Roladki z kurczaka nadziewane jabłkami

    Roladki z kurczaka nadziewane jabłkami

    12polubień
    40min.


    Zrobione przez 724 osoby

    Proste i smaczne danie! Najlepsze jesienią, kiedy sezon na jabłka jest w pełni! Możemy wykorzystać różne odmiany w zależności od upodobania! Doskonale pasują jabłka kwaskowate lub winne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 60 g pokrojonych jabłek
    • 15 g startego sera żółtego
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 15 g masła
    • 60 ml wytrawnego białego wina
    • 60 ml wody
    • 1 łyżka wody
    • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wymieszać jabłka z serem i bułką tartą. Odstawić.
    2. Filety z piersi obwinąć woskowanym papierem do pieczenia i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm.
    3. Na każdy filet nałożyć połowę jabłek, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.
    4. Na patelni roztopić masło i zrumienić roladki z kurczaka.
    5. Dodać wino i 60 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut.
    6. Roladki przełożyć na talerz.
    7. Wymieszać łyżkę wody z mąką kukurydzianą i dodać do sosu, który został na patelni. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje.
    8. Roladki polać sosem i posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    - - 01 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis