Kotlety schabowe pieczone z jabłkami

    Kotlety schabowe pieczone z jabłkami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 535 osób

    Kilka lat temu zbierając jabłka z dziećmi zapragnąłem jakiegoś nowego pomysłu na danie. Chciałem wykorzystać jabłka i ten przepis wypadł doskonale. Wszystkim bardzo smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 ml oleju roślinnego
    • 80 g posiekanej cebuli
    • 4 kotlety schabowe bez kości
    • 1/2 łyżeczki soli
    • czarny pieprz do smaku
    • 2 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1,5 łyżeczki mielonej gorczycy
    • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
    • 180 ml gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Przełożyć na talerzyk.
    3. Na patelni obsmażyć kotlety z obu stron.
    4. Ułożyć kotlety w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem.
    5. Na kotletach ułożyć jabłka i przykryć podsmażoną cebulą.
    6. W miseczce wymieszać cukier z gorczycą, goździkami i wodą. Polać tym kotlety.
    7. Piec przez 30-45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis