Muffiny jabłkowo-miodowe

    Muffiny jabłkowo-miodowe

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 152 osoby

    Pyszne muffiny o niskiej zawartości tłuszczu. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Dla urozmaicenia można dodać rodzynki lub posiekane orzechy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 180 ml mleka 0 %
    • 2 białka
    • 60 ml oleju roślinnego
    • 60 ml miodu
    • 125 g pokrojonych jabłek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić blaszkę na 12 muffinek.
    2. Lekko ubić białka.
    3. W misce wymieszać suche składniki.
    4. W oddzielnej misce wymieszać mleko z olejem, miodem i jabłkami. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.
    5. Mieszaninę dodać do suchych składników. Konsystencja ciasta powinna być grudkowata.
    6. Napełniać foremki do 2/3 wysokości.
    7. Piec przez 20 minut.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis