Sernik z jabłkami

    Sernik z jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    13godz.25min.


    Zrobione przez 28 osób

    Wspaniałe ciasto z serkiem śmietankowym, jabłkami i migdałami. Winne i aromatyczne! Doskonałe na słodki lunch lub podwieczorek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 125 g mąki pszennej
    • 70 g zmielonych migdałow
    • 50 g cukru kryształu
    • 115 g zimnego masła
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • Masa serowa
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 50 g cukru kryształu
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego
    • 1 jajko
    • 75 g brązowego cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 500 g cienko pokrojonych jabłek
    • 35 g zblanszowanych migdałów w słupkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 13godz.25min. 

      Ciasto:

    1. Wymieszać mąkę z migdałami i cukrem, i wysiekać z masłem.
    2. Dodać ekstrakt migdałowy i uformować z ciasta kulę. Rozwałkować i wyłożyć dno oraz brzegi tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    3. Masa serowa:

    4. W misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem i kamieniem winnym, aż konsystencja masy będzie gładka.
    5. Dodać jajko i przez chwilę ubijać, aż skaładniki się połączą. Wyłożyć na kruchy spód.
    6. W misce wymieszać cukier z mąką i cynamonem. Dodać jabłka i wymieszać.
    7. Wyłożyć na ciasto i posypać migdałami.
    8. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    9. Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę na 10 mniut. Delikatnie nożem odzielić brzegi ciasta od tortownicy i odstawić do ostudzenia.
    10. Wstawić do lodówki na noc i dopiero wyjąć z blaszki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis