Sernik z jabłkami

Wspaniałe ciasto z serkiem śmietankowym, jabłkami i migdałami. Winne i aromatyczne! Doskonałe na słodki lunch lub podwieczorek.

Karin Christian

Składniki

ilość porcji: 8 

  • Ciasto
  • 125 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonych migdałow
  • 50 g cukru kryształu
  • 115 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • Masa serowa
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru kryształu
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego
  • 1 jajko
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 500 g cienko pokrojonych jabłek
  • 35 g zblanszowanych migdałów w słupkach

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 13godz.25min. 

    Ciasto:

  1. Wymieszać mąkę z migdałami i cukrem, i wysiekać z masłem.
  2. Dodać ekstrakt migdałowy i uformować z ciasta kulę. Rozwałkować i wyłożyć dno oraz brzegi tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Masa serowa:

  4. W misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem i kamieniem winnym, aż konsystencja masy będzie gładka.
  5. Dodać jajko i przez chwilę ubijać, aż skaładniki się połączą. Wyłożyć na kruchy spód.
  6. W misce wymieszać cukier z mąką i cynamonem. Dodać jabłka i wymieszać.
  7. Wyłożyć na ciasto i posypać migdałami.
  8. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
  9. Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę na 10 mniut. Delikatnie nożem odzielić brzegi ciasta od tortownicy i odstawić do ostudzenia.
  10. Wstawić do lodówki na noc i dopiero wyjąć z blaszki.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie