Chrupiące jabłka

    Chrupiące jabłka

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5251 osób

    Prosty i smaczny deser. Pieczone jabłka pod przykrywką z chrupiącej kruszonki z dodatkiem płatków owsianych. Pyszne podawane z lodami!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 200 g cukru kryształu
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 120 ml wody
    • Kruszonka
    • 80 g błyskawicznych płatków owsianych
    • 125 g mąki pszennej
    • 220 g brązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 115 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Jabłka ułożyć na blaszce o wymiarach 23x33 cm.
    3. Wymieszać cukier kryształ z łyżką mąki i cynamonem. Posypać tym jabłka i polać wodą.
    4. W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i roztopionym masłem. Powstałe ciasto pokruszyć po wierzchu jabłek.
    5. Piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis