Ciasteczka Linzer

    Ciasteczka Linzer

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 126 osób

    Ciasteczka wykrawane z dżemem. Najlepiej schiłodzić ciasto 4 godziny przed wykrawaniem. Popruszyć na koniec cukrem pudrem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 280 g masła o temperaturze pokojowej
    • 130 g (2/3 szklanki) cukru
    • 250 g (2 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 250 g (1 i 3/4 szklanki) mielonych migdałów
    • 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 5 łyżek dżemu malinowego
    • 40 g (1/3 szklanki) cukru pudru, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Mieszając dodać mąkę, po 1/2 szklanki na raz, migdały i cynamon, i nadal mieszać aż ciasto będzie gęste.
    2. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w papier do pieczenia lub w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez około godzinę.
    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    4. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować 1/2 ciasta na grubość około 3 mm. Foremką o średnicy ok. 6,5 cm wykroić tyle ciastek, ile się da. Ugnieść resztki ciasta i uformować kulę, a następnie ponownie rozwałkować do grubości 3 mm. Wyciąć ciasteczka. Teraz powinno już być około 12 ciastek.
    5. Ułożyć ciastka na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia pozostawiając około 2 centymetry przestrzeni między nimi.
    6. Proces wałkowania ciasta i wycinania ciastek powtórzyć z drugą połową ciasta, ale przed położeniem drugiej partii na blachę do pieczenia, wyciąć w środku każdego ciastka kółko foremką o średnicy 1,5 cm. Piec obie partie ciastek przez 10 - 15 minut lub do momentu aż będą jasnobrązowe. Studzić na metalowej podstawce przez 20 minut.
    7. Wierzchy ciastek bez dziurek pokryć cienką warstwą dżemu, a na wierzch położyć ciastka z wyciętą dziurką, przyciskając obydwa razem tak, by się skleiły. Nałożyć łyżeczką odrobinę dżemu do dziurki w każdym ciastku, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    8. Uwaga: ciasto powinno być tak zimne, jak to możliwe, by łatwiej było je wałkować i wycinać. Możliwe, że trzeba będzie je schłodzić po wałkowaniu, żeby łatwiej było wycinać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis