Mus jabłkowy korzenny

    Mus jabłkowy korzenny

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 21 osób

    Ten przepis na mus jabłkowy dostałam od mojej babci. Pyszny i aromatyczny! Jeśli nie lubimy zbyt cierpkiego smaku, ocet jabłkowy można zastąpić wodą.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 2 kg jabłek, wydrążonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w drobną kosteczkę
    • 500 ml octu jabłkowego
    • 25 g mielonego cynamonu
    • 10 g mielonych goździków
    • 5 g mielonego ziela angielskiego
    • 25 g startej skórki cytrynowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużym garnku gotować na wolnym ogniu jabłka z octem, aż zmiękną.
    2. Ugotowane jabłka przetrzeć przez sitko
    3. Odmierzać masę jabłkową do dużej miski. Na każdą szklankę masy odmierzyć 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego i startą skórkę z jednej cytryny. Dobrze wymieszać.
    4. Przełożyć masę do brytfanki. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, dopóki masa nie będzie tworzyć "tafli" na łyżce. (Nałożyć na łyżkę nieco musu i dać mu lekko przestygnąć. Gdy zacznie gęstnieć, odwrócić łyżkę do góry nogami i wtedy wzdłuż brzegów łyżki zaczną się formować dwie duże krople. Gdy będą spływać, połączą się w jedną krople. Oznacza to, że osiągnęliśmy etap "tafli".)
    5. Gotowy mus przełożyć do słoików i zapasteryzować, gotując przez 10 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis