Jabłka pod kruszonką

    Jabłka pod kruszonką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 317 osób

    Wszyscy zawsze się zachwycają tym ciastem. Nie trzeba robić spodu i można kontrolować jego słodycz, dodając mniej lub więcej kruszonki. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g cienko pokrojonych jabłek
    • 60 ml soku pomarańczowego
    • 100 g mąki pszennej
    • 200 g cukru kryształu
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta soli
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. Pokrojone jabłka ułożyć w natłuszczonej foremce (23 cm) i skropić sokiem pomarańczowym.
    3. W misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i solą.
    4. Mieszaninę wysiekać z masłem, aż konsystencja będzie przypominać grube okruchy. Posypać tym jabłka.
    5. Piec przez 45 minut. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis