Anielski krem bezowy

    Anielski krem bezowy

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Krem o smaku bezy. Prosty w przygotowaniu i bajecznie lekki. Można go użyć do ozdabiania ciast i ciasteczek.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 białka jajek
    • 150 g cukru kryształu
    • 80 ml syropu kukurydzianego
    • 30 ml wody
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Drugi garnek umieścić na górze tego z gotującą się wodą ale tak, aby spód nie dotykał wody.
    2. W górnym garnku wymieszać białka z cukrem, syropem, wodą, kamieniem winnym i solą, i od razu zacząć ubijać trzepaczką.
    3. Ubijać do momentu, kiedy masa będzie sztywna.
    4. Zestawić z pary i domieszać ekstrakt waniliowy.
    5. Ubijać przez chwilę aż krem będzie tak sztywny, że łatwo go będzie można rozsmarować.

    Kamień winy

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis