Makaron nitki w sosie z krewetkami i świeżą bazylią

    Makaron nitki w sosie z krewetkami i świeżą bazylią

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1092 osoby

    Jeśli lubisz składniki występujące w nazwie tej potrawy, na pewno będzie ci ona smakować! Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem białego wina, posypany parmezanem. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 paczka (225 g) makaronu nitki
    • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
    • 450 g dużych krewetek - obranych i odżyłowanych
    • 2 puszki (po 800 g) odsączonych krojonych pomidorów
    • 120 ml wytrawnego białego wina
    • 15 g posiekanej natki pietruszki
    • 8 g posiekanej świeżej bazylii
    • 15 g świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oliwy i ugotować makaron al dente.
    2. Odcedzić makaron na durszlaku, przepłukać zimną wodą i odstawić.
    3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i, cały czas mieszając, zrumienić. Uważać, żeby nie przypalić!
    4. Dodać krewetki i podsmażać przez 3-5 minut. Wyjąć i odłożyć na bok.
    5. Na patelnię wlać wino, dodać pomidory i pietruszkę z bazylią. Gotować przez 8-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość o połowę
    6. Dodać krewetki i gotować jeszcze przez 3 minuty.
    7. Polać =sosem makaron i posypać startym parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis