Lasagne z mieloną wołowiną

    Lasagne z mieloną wołowiną

    5polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2359 osób

    Pysznie sycąca lasagne z sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej i na noc zostawimy w lodówce, wszystkie składniki doskonale się przegryzą, dając niepowtarzlny smak!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 puszka (820 g) pomidorów w kawałkach
    • 2 puszki (po 170 g) koncentartu pomidorowego
    • 12 płatów makaronu lasagne
    • 2 jajka
    • 570 g półtłustego sera ricotta
    • 40 g startego parmezanu
    • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soli
    • 450 g startego sera mozzarella
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Mieloną wołowinę, cebulę i czosnek przysmażyć na rumiano na patelni na średnim ogniu, odsączyć tłuszcz.
    2. Dodać bazylię, oregano, cukier, sól, krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusić na wolnym ogniu przez 30-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić płaty lasagne. Gotować przez 5-8 minut (najlepiej, żeby były al dente). Odcedzić, ułożyć na ściereczce i osuszyć.
    5. W misce roztrzepać jajka i połączyć z ricottą, parmezanem, pietruszką i łyżeczką soli.
    6. W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33x23cm ułożyć 1/3 płatów makaronu.
    7. Na makaron nałożyć połowę masy serowo-jajecznej, połowę startej mozzarelli i 1/3 sosu mięsnego. Warstwy powtórzyć. Wierzch posypać pozostałym parmezanem.
    8. Piec przez 30 minut, a następnie na 10 minut odstawić i dopiero podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis