Irlandzki chleb sodowy na maślance

    Irlandzki chleb sodowy na maślance

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1109 osób

    Wspaniały tradycyjny chleb sodowy. Maślanka dodaje wyjątkowego smaku, a chrupiąca skórka sprawia, że nie poprzestaniemy na jednej kromce! Zaskakująco prosty, najlepszy irlandzki chleb!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 500 g mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru kryształu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 115 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 235 ml maślanki
    • 1 jajko
    • 55 g roztopionego masła
    • 60 ml maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić dużą blaszkę.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i margaryną.
    3. Dodać maślankę i roztrzepane jajko i dobrze wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść delikatnie.
    5. Z ciasta uformować kulę i ułożyć na blaszce.
    6. W miseczce wymieszać roztopione masło z maślanką.
    7. Posmarować tym wierzch chleba i za pomocą noża naciąć znak X.
    8. Piec przez 45-50 minut do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek chleba wyjdzie czysta.

    Rada:

    W trakcie pieczenia od czasu do czasu można smarować chleb mieszaniną masła i maślanki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis