Sernik nowojorski z Amaretto

    (96)
    2 godz. 20 min

    Puszysty i smaczny sernik w stylu nowojorskim, z dodatkiem likieru amaretto. Kruchy spód z krakersów i lekka kremowa masa sprawiają, że sernik wprost rozpływa się w ustach!


    Zrobione przez 92 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 85 g pokruszonych krakersów graham
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 3 łyżki masła
    • 2 opakowania (po 225 g) serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 250 g cukru kryształu
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 450 g kwaśnej śmietany
    • 8 ml ekstraktu waniliowego
    • 75 ml likieru amaretto
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Wymieszać pokruszone krakersy z 3 łyżkami cukru.
    3. Masło roztopić i wymieszać z krakersami.
    4. Mieszaninę wyłożyć na dno tortownicy i piec przez 10 minut.
    5. W dużej misce wymieszać na gładką masę serek z cukrem i mąką kukurydzianą.
    6. Dodać kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, likier oraz sól i dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą.
    7. Za pomocą elektrycznego miksera mieszać masę dodając stopniowo jajka.
    8. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
    9. Piec przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C.
    10. Po upieczeniu, za pomocą noża okroić brzegi sernika, ale nie wyjmować z tortownicy tylko przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
    11. Wstawić do lodówki i dopiero zimny sernik wyjąć z tortownicy.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (96)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis