Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasteczka kukurydziane

Jest to stary przepis mojej babci. Te chrupiące ciasteczka zawsze wszystkim smakują. Polecam!

Eve King

Składniki
ilość porcji: 18 

  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 1 jajko
  • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 60 g (1/2 szklanki) mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

  1. W dużej misce wymieszać masło z cukrem na kremową masę. Dodać jajko i dobrze wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą; stopniowo dodawać do utartego masła. Dodać wanilię i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki (opcjonalnie).
  3. Uformować z ciasta kulę, owinąć szczelnie folią i chłodzić aż zesztywnieje, ok. 1 godziny.
  4. Na dobrze posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wyciąć ciastka foremką (o średnicy 6,5 cm) i położyć na lekko wysmarowanej blasze do pieczenia ciastek w odległości 2,5 cm od siebie.
  5. Piec w temperaturze 175°C przez 10-12 minut lub do momentu kiedy krawędzie będą złote. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie