Ciasto migdałowe

    Ciasto migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 55 osób

    Pyszne ciasto dla miłośników migdałów. Wspaniałe na deser lub słodką przekąskę. Pastę migdałową można zastąpić marcepanem, ciasteczka będą wtedy słodsze.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 100 g (1/2 szklanki) pasty migdałowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 70 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W misce utrzeć masło, następnie stopniowo dodając cukier ucierać masę, aż stanie się jasna i puszysta.
    3. Żółtko oddzielić od białka.
    4. Żółtko, pastę migdałową i ekstrakt migdałowy dodać do utartego masła i dobrze wymieszać.
    5. Dodać mąkę i wymieszać.
    6. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 33x23x5cm.
    7. Ubić białko i rozsmarować na całej powierzchni ciasta.
    8. Wierzch posypać migdałami.
    9. Piec przez 35 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni.
    10. Przestudzić i pokroić w 5-cm kwadraciki.
    11. Przechwoywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis