Ciasto migdałowe

    (74)
    1 godz. 45 min

    Pyszne ciasto dla miłośników migdałów. Wspaniałe na deser lub słodką przekąskę. Pastę migdałową można zastąpić marcepanem, ciasteczka będą wtedy słodsze.


    Zrobione przez 55 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g masła
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 100 g (1/2 szklanki) pasty migdałowej
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 70 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W misce utrzeć masło, następnie stopniowo dodając cukier ucierać masę, aż stanie się jasna i puszysta.
    3. Żółtko oddzielić od białka.
    4. Żółtko, pastę migdałową i ekstrakt migdałowy dodać do utartego masła i dobrze wymieszać.
    5. Dodać mąkę i wymieszać.
    6. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 33x23x5cm.
    7. Ubić białko i rozsmarować na całej powierzchni ciasta.
    8. Wierzch posypać migdałami.
    9. Piec przez 35 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni.
    10. Przestudzić i pokroić w 5-cm kwadraciki.
    11. Przechwoywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (74)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis