Sos pomidorowy na zimno

    Sos pomidorowy na zimno

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 282 osoby

    Wspaniały przepis na sos ze świeżych pomidorów niewymagający gotowania. Niezwykle aromatyczny dzięki czosnkowi i świeżej bazylii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 pomidorów, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę
    • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • sól do smaku
    • 2 łyżki startego parmezamu
    • 450 g dowolnego makaronu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W niemetalowej misce wymieszać pomidory z czosnkiem, bazylią i oliwą z oliwek. Doprawić odrobiną soli.
    2. Miskę przykryć plastikową folią i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny, ale na nie więcej niż 10 godzin.
    3. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    4. Na gorący ugotowany makaron nałożyć sos i wymieszać.
    5. Posypać startym parmezanem według uznania.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis