Makaron z żółtym serem

    Makaron z żółtym serem

    1polubienie
    6godz.25min.


    Zrobione przez 398 osób

    Ta potrawa gotuje się cały dzień, ale tylko chwilkę zabierają przygotowania. Warto czekać na to makaronowe danie. Dodatek skondensowanego mleka sprawia, że jest ono bardziej kremowe.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g makaronu kolanka
    • 550 g startego ostrego żółtego sera (np. Cheddar)
    • 1 puszka (340 g) mleka skondensowanego
    • 355 ml mleka
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6godz.10min.  ›  Gotowe w: 6godz.25min. 

    1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z 3/4 sera żółtego, mlekiem skondensowanym i zwykłym, jajkami, solą i pieprzem.
    3. Wolnowar natłuścić i przełożyć do niego masę makaronowo-serową. Posypać resztą sera.
    4. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5-6 godzin, aż brzegi potrawy będą złociste. Nie należy odkrywać ani mieszać dopóki danie nie jest gotowe.
    5. Podawać ciepłe.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis