Majonez czosnkowy

    Majonez czosnkowy

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 66 osób

    Ten majonez jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Wyśmienity z grillowanym łososiem lub smażonym dorszem. Można zróżnicować jego smak dodając oliwę z oliwek, zawsze extra virgin, z Grecji, Francji czy Włoch.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 2 żółtka
    • 230 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W średniej misce ubić żółtka metalową trzepaczką.
    2. Dodać czosnek i wymieszać.
    3. Stopniowo dolewać oliwę, cały czas ubijając, do momentu aż konsystencja będzie kremowa.
    4. Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
    5. Wstawić do lodówki.

    Rada:

    Nie należy przechowywać dłużej niż kilka godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis