Pieczona dynia z brązowym cukrem

    Pieczona dynia z brązowym cukrem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 764 osoby

    Proste w przygotowaniu i smaczne danie. Słodka, maślana dynia, którą uwielbia moja rodzina. Doskonała na ciepłą kolację lub dodatek do dań obiadowych.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 średnia dynia (najlepiej odmiana Acorn), przekrojona i wypestkowana
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Ułożyć dynię na blaszce skórką do góry. Piec w temperaturze 175 stopni, aż zmięknie (przez około 30-45 minut).
    3. Dynię przełożyć na talerz i odwrócić do góry miąższem. Do środka nałożyć masło i cukier i przykryć drugą połówką dyni.
    4. Włożyć ją do naczynia żaroodpornego i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni C.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis