Ryba po meksykańsku

    Ryba po meksykańsku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 134 osoby

    Do tego przepisu pasuje każda mięsista ryba - jeśli granik jest niedostępny, może być okoń morski. Grillowana ryba podawana ze świeżą salsą wspaniale smakuje z kukurydzą z grilla i margaritą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z granika po około 170 g każdy
    • 80 ml tequili
    • 120 ml likieru pomarańczowego
    • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 średnie ząbki czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • Salsa
    • 3 średnie pokrojone w kostkę pomidory
    • 1 średnia posiekana cebula
    • 1 mała papryka jalapeno, oczyszczona z pestek i zmielona
    • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 szczypta cukru kryształu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +40min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Filety z ryby ułożyć w płaskim naczyniu.
    2. W misce wymieszać tequilę z likierem, sokiem z limonki, czosnkiem i oliwą z oliwek.
    3. Powstałą marynatą natrzeć dobrze filety rybne, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie filety odwrócić jeden raz.
    4. Przygotować salsę: w średniej misce wymieszać pomidory z cebulą, papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić solą do smaku i odstawić.
    5. Rozgrzać dobrze grill.
    6. Wyjąć filety z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    7. Posmarować filety oliwą i oprószyć pieprzem.
    8. W rondelku zagotować pozostałą marynatę.
    9. Po około 10 minutach zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostudzenia.
    10. Rybę grillować przez około 4 minuty na każdej stronie.
    11. Przed podaniem na każdy filet nałożyć łyżkę salsy i polać odrobiną marynaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis