Zaloguj się Zarejestruj się

Ryba po meksykańsku

Do tego przepisu pasuje każda mięsista ryba - jeśli granik jest niedostępny, może być okoń morski. Grillowana ryba podawana ze świeżą salsą wspaniale smakuje z kukurydzą z grilla i margaritą.

Bill Echols

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 4 filety z granika po około 170 g każdy
  • 80 ml tequili
  • 120 ml likieru pomarańczowego
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Salsa
  • 3 średnie pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 mała papryka jalapeno, oczyszczona z pestek i zmielona
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 szczypta cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +40min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Filety z ryby ułożyć w płaskim naczyniu.
  2. W misce wymieszać tequilę z likierem, sokiem z limonki, czosnkiem i oliwą z oliwek.
  3. Powstałą marynatą natrzeć dobrze filety rybne, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie filety odwrócić jeden raz.
  4. Przygotować salsę: w średniej misce wymieszać pomidory z cebulą, papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić solą do smaku i odstawić.
  5. Rozgrzać dobrze grill.
  6. Wyjąć filety z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  7. Posmarować filety oliwą i oprószyć pieprzem.
  8. W rondelku zagotować pozostałą marynatę.
  9. Po około 10 minutach zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostudzenia.
  10. Rybę grillować przez około 4 minuty na każdej stronie.
  11. Przed podaniem na każdy filet nałożyć łyżkę salsy i polać odrobiną marynaty.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie