Tiramisu z biszkoptem

    Tiramisu z biszkoptem

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 17 osób

    To przepis na ciasto w stylu tiramisu. Niekoniecznie taki, jak serwują go włoskie restauracje, ale całkiem smakowity.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 450 g serka mascarpone
    • 710 ml śmietany tortowej (36%)
    • 30 g cukru pudru
    • 3 ml ekstraktu waniliowego
    • 45 ml likieru kawowego
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1 (25 cm) gotowy biszkopt na samych białkach
    • 30 g gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać serek mascarpone ze śmietaną, cukrem, ekstraktem waniliowym, likierem i kawą rozpuszczalną; ubić na sztywno.
    2. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem.
    3. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
    4. Przed podaniem oprószyć kakao.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis