Granola Panny Mary

    Granola Panny Mary

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 88 osób

    Pyszna granola! Wielkie brawa dla mojej znajomej z pracy. W przepisie tym są migdały, ale możemy dodać jakiekolwiek orzechy. Wszystkie smakują wyśmienicie!

    Składniki
    ilość sztuk: 10 szklanek

    • 2 banany obrane i pokrojone w plasterki
    • 300 g posiekanych daktyli bez pestek
    • 50 g dobrze ubitego cukru brązowego
    • 50 ml gorącej wody
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1,8 kg błyskawicznych płatków owsianych
    • 230 g mieszanki suszonych owoców
    • 230 g zblanszowanych migdałów w słupkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C.
    2. Banany i daktyle zmiksować. Dodać brązowy cukier, gorącą wodę, zapach waniliowy i cynamon i dobrze wymieszać.
    3. Przelać masę do dużej miski, dodać płatki owsiane i dobrze wymieszać.
    4. Rozprowadzić na dużej blaszce i piec przez 1 godzinę w temperaturze 120 stopni C, często mieszając.
    5. Po przestudzeniu dodać suszone owoce i orzechy w takiej ilości jaka nam odpowiada.
    6. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

    Rada:

    Granolę można piec 20-30 minut dłużej - będzie wtedy bardziej chrupiąca.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis