Ciasteczka czekoladowo-arachidowo-owsiane bez pieczenia

    (252)

    Proste, ale dobre ciasteczka do przygotowania w gorące dni, kiedy nie chcesz włączać piekarnika. Tak łatwe, że nawet dzieci mogą pomóc.


    Zrobione przez 240 osób

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 115 g masła
    • 245 g (3 szklanki) płatków owsianych
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Przetrzeć masłem brzeg 3 litrowego garnka tuż przy krawędzi, na szerokość około 2,5 cm, aby zapobiec wykipieniu.
    2. Wymieszać mleko z cukrem, kakao, masłem i masłem orzechowym.
    3. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez 1,5 minuty, nie mieszać.
    4. Zdjąć z ognia. Mieszając dodać płatki owsiane i wanilię. Mieszać aż płatki rozprowadzą się równomiernie.
    5. Formować ciastka łyżeczką na papierze do pieczenia. Ostudzić. Z przepisu wychodzi 4 do 5 tuzinów ciastek.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (252)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)