Zapiekanka z kaszy gryczanej

    (3)
    1 godz. 30 min

    Wspaniała zapiekanka z dodatkiem sera feta i pieczarek. Niezwykle aromatyczna, smakuje zarówno prosto z piekarnika jak i na zimno

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g kaszy gryczanej
    • 250 g sera feta
    • 300 g pieczarek
    • pół cebuli
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 jajka
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Kaszę opłukać, odsączyć, wsypać do garnka i zalać taką ilością wrzącej wody, aby sięgała 2 cm ponad kaszę.
    2. Doprowadzić do wrzenia, dodać 1 łyżeczkę soli, zmiejszyć płomień, przykryć i gotować przez 10 minut.
    3. Kaszę odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby napęczniała.
    4. W międzyczasie oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji zapiekanki.
    5. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
    6. Dodać pozostałe pieczarki, posiekany czosnek i poddusić przez 5 minut.
    7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    8. Ser feta pokroić w grubszą kostkę.
    9. Kaszę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
    10. Dodać ser i podduszone pieczarki, delikatnie wymieszać.
    11. Jajka roztrzepać i wymieszać z przyprawami.
    12. Kaszę wymieszać z jajkami i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    13. Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej plasterki pieczarek.
    14. Zapiekankę piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (2)

    EwaNowakowska-Karagiannis
    0

    Świetne danie, na pewno jeszcze nie raz je zrobię.  -  21 mar 2017

    Amieszka
    autor:
    0

    pycha pycha pychaaa  -  13 gru 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis