Prosty przepis na pyszne paluchy bez drożdży. Są gotowe w 30 minut! Można je dodatkowo (tuż przed pieczeniem) posypać suszonymi ziołami, papryką chili w proszku, albo startym parmezanem.
B
bakingmaster
Zrobione przez 7 osób
Składniki
ilość sztuk: 24 paluchy
75 g stopionego masła lub margaryny
280 g mąki pszennej
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki soli
225 ml mleka
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 220 C. Stopione masło wlać do dużej blachy do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą; dobrze wymieszać. Dodać mleko i wymieszać, aby suche składniki zawilgły (nie mieszać zbyt długo!). Wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką i lekko wyrobić 10 razy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x23 cm. Pokroić na paski szerokości 1,5 cm.
Każdy paseczek obtoczyć w stopionym maśle znajdującym się na blasze; ułożyć je na tejże blasze, aby się nie dotykały. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż się przyrumienią.