Łatwe kruche paluchy

    Łatwe kruche paluchy

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty przepis na pyszne paluchy bez drożdży. Są gotowe w 30 minut! Można je dodatkowo (tuż przed pieczeniem) posypać suszonymi ziołami, papryką chili w proszku, albo startym parmezanem.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 paluchy

    • 75 g stopionego masła lub margaryny
    • 280 g mąki pszennej
    • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 225 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Stopione masło wlać do dużej blachy do pieczenia.
    2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą; dobrze wymieszać. Dodać mleko i wymieszać, aby suche składniki zawilgły (nie mieszać zbyt długo!). Wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką i lekko wyrobić 10 razy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x23 cm. Pokroić na paski szerokości 1,5 cm.
    3. Każdy paseczek obtoczyć w stopionym maśle znajdującym się na blasze; ułożyć je na tejże blasze, aby się nie dotykały. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż się przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis