Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

    Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

    6polubień
    27min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ciasteczka szybkie w przygotowaniu i równie szybkie w znikaniu. Dobrze jest dodać masło orzechowe z kawałkami orzechów ziemnych, które smakowicie chrupią w zębach.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 30 ciasteczek

    • 100 g masła
    • 150 g masła orzechowego
    • 150 g brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 150 g groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Masło utrzeć z masłem orzechowym i stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając.
    2. Dodać roztrzepane jajko i zmiksować.
    3. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i solą i dodawać stopniowo do masy, cały czas mieszając.
    4. Na końcu wsypać groszki i delikatnie wymieszać.
    5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
    6. Na natłuszczoną blaszkę nakładać po łyżeczce masy zachowując kilka cm odległości między kleksami z ciasta. Ciasteczka w czasie pieczenia się rozleją.
    7. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 10-12 minut.

    Zamiennik:

    Zamiast groszków czekoladowych można użyć pokrojonej na drobne kawałeczki czekolady deserowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    RyszardGrodzicki
    2

    Nie miałem groszków czekoladowych, a czekolada by się roztopiła, ale i tak wyszły niezłe. Jak nie macie co zrobić z masłem orzechowym to polecam Przy nakładaniu na blachę formowałem kulki, a później ugniatałem na płasko, dobry kształt wyszedł. - 27 maj 2013

    KamilaKowal
    autor:
    0

    Ja również nie miałam groszków czekoladowych, ale dodałam pokrojoną czekoladę. Ciasteczka wyszły przepyszne i szybko zniknęły w oka mgnieniu. Polecam ten przepis :D - 23 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis