Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i kozim serem

    Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i kozim serem

    2polubienia
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna zapiekanka z makaronem, w której główną rolę grają warzywa letnie, takie jak bakłażan i cukinia. Najważniejsze jest to, aby warzyw było więcej niż makaronu - co sprawia, że zapiekanka jest zdrowsza. Jest pełna smaku i witamin. Można do niej nie dodawać sera.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę
    • 3 średnie cukinie pokrojone w kostkę
    • 3 czerwone cebule pokrojone w cienkie paski
    • 6 obranych ząbków czosnku
    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 6 pomidorów pokrojonych w ćwiartki
    • 4 łyżki oliwy
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 100 g makaronu rurki
    • 100 g miękkiego sera koziego, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Pokrojonego w kostkę bakłażana posypać solą, włożyć do durszlaka lub na sitko i odstawić na 30 minut, aby wyciekły z niego gorzkie soki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    3. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Jeśli jest ich zbyt dużo, rozłożyć warzywa do dwóch naczyń. Skropić oliwą i posypać solą, pieprzem i oregano. Dobrze wymieszać. Piec, aż warzywa będą bardzo miękkie, ok. 45-55 minut.
    4. W międzyczasie, podczas ostatnich 10 minut pieczenia, ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.
    5. Wyjąć warzywa z piekarnika, wymieszać je w naczyniu żaroodpornym z gorącym makaronem. Dodać ser i znów wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis