Tarta z pomidorami i porem

    Tarta z pomidorami i porem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Z tego przepisu wychodzą dwie pyszne tarty, ale można łatwo przeliczyć składniki i upiec tylko jedną. Spód jest zrobiony z gotowego kruchego ciasta, ale można go przygotować samodzielnie z ulubionego przepisu.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
    • 250 g startego żółtego sera
    • 500 g pora pokrojonego w plasterki
    • 6 pomidorów pokrojonych w plasterki
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Obie płachty ciasta ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać połową żółtego sera, pozostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Na serze ułożyć pory, a na nich plastry pomidora. Posypać parmezanem, solą i pieprzem, a na koniec resztą żółtego sera. Zawinąć brzegi do środka.
    2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-22 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a następnie pokroić. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis