Łatwy dżem agrestowy

    Łatwy dżem agrestowy

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 100 osób

    Agrest zawiera dużo pektyny, więc nie trzeba już jej dodawać do dżemu. Przepis jest bardzo prosty: trzeba dodać tyle samo cukru, co agrestu (dojrzałego lub czerwonego). Jeśli agrest jest zielony i kwaskowaty, może trzeba będzie dodać 200-300 g cukru więcej i 100 ml więcej wody.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików (po 250 g)

    • 1 kg agrestu
    • 1 kg cukru
    • 500 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do zamrażalnika włożyć talerzyk.
    2. Agrest umyć, odciąć ogonki, a następnie włożyć do garnka o grubym dnie. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut, aż agrest zmięknie. Dodać cukier i ponownie zagotować. Gotować przez kolejne 10 minut.
    3. Zdjąć garnek z ognia i sprawdzić czy dżem zgęstniał: wyjąć z zamrażalnika talerz i nałożyć na niego troszkę dżemu. Po kilku sekundach dotknąć dżem palcem: jeśli powierzchnia dżemu się pomarszczy i zachowa kształt, oznacza to, że dżem odpowiednio zgęstniał i jest gotowy. Jeśli dżem ślizga się po talerzu i wydaje się płynny, trzeba go jeszcze gotować przez kilka minut, po czym znowu sprawdzić w ten sam sposób.
    4. Zebrać z powierzchni dżemu pianę i nakładać jeszcze gorący do wysterylizowanych słoików.

    Sterylizowanie słoików:

    Słoiki i pokrywki porządnie umyć w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie wypłukać. Dużą blachę wyłożyć czystą ściereczką i ułożyć na niej wymyte słoiki do góry dnem. Na około pół godziny przed nakładaniem do nich dżemu, wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. W tym czasie pokrywki włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Wraz z pokrywkami wygotować łyżki lub leki, których będziemy używać do nakładania dżemu. Gdy dżem będzie gotowy - wyjąc słoiki z piekarnika wraz z blachą. Założyć rękawicę kuchenną i odwracać słoiki do góry dnem, stawiając je ponownie na blasze. Nakładać do środka gorący dżem, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoików. Od razu zakręcać słoiki. Odstawić w temperaturze pokojowej, aby nieco przestygły. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do roku. Jeśli po naciśnięciu na środek pokrywki, ugina się ona do środka, oznacza to, że słoik się nie uszczelnił. Wówczas należy go wstawić do lodówki i spożyć zawartość w ciągu 2 tygodni.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Pyszne! Super przepis ale uzywalam owiele wiecej czasu niz podane. Gotowalam przez okolo godzine. Swietny pomysly zeby uzywac zimny talez! - 14 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis