Łosoś w occie balsamicznym

    Łosoś w occie balsamicznym

    Zdjęcie do przepisu: Łosoś w occie balsamicznym
    1

    Łosoś w occie balsamicznym

    (3)
    30min.


    Zrobione przez 8 osób

    Filet z łososia na słodko - z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem, miodem, białym winem i musztardą dijońską. Ma niesamowity, słodki smak, którego nie zapomnisz...

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 2 łyżki białego wina
    • 1 łyżka miodu
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżeczki musztardy dijońskiej
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 1 szczypta soli morskiej
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 2 filety z łososia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
    2. W rondelku, na małym ogniu wymieszać oliwę z białym winem, miodem, octem balsamicznym, musztardą, pieprzem i solą, a następnie dodać czosnek i cebulę. Gotować, aż cebula i czosnek zmiękną, ok. 3-4 minuty.
    3. Filety z łososia ułożyć na blasze i pokryć dokładnie sosem. Przykryć luźno folią aluminiową. Dzięki temu ryba nie obeschnie.
    4. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 13 minut lub do chwili, aż mięso ryby da się łatwo rozdzielać widelcem.
    5. Po wyjęciu ryby z piekarnika przełożyć ją na talerz i polać sosem z blachy.

    Rada:

    Podawać na sałacie, z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Można też go udekorować piórkami cebuli.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis