Zaloguj się Zarejestruj się

Galaretka z nóżek wieprzowych

Potocznie zwana studzieniną, potrawa ta od zawsze gościła na naszym stole. Mój tato jako ekspert w przyrządzaniu poleca ją szczególnie dla wzmocnienia stawów i kolan (potrawa ma dużą zawartość naturalnego żelu pochodzącego z wygotowanych rapetek).

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 750 g nóżek wieprzowych (2 rapetki)
  • 250 g chudej wieprzowiny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

  1. Rapetki oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą.
  2. Do garnka dodać mięso wieprzowe, warzywa w całości oraz przyprawy.
  3. Gotować przez 4 godziny. Mięso nóżkowe jest twarde i musi oddzielać się od kości. Po około godzinie należy wyjąć warzywa i dodatkowy kawałek wieprzowiny.
  4. Mięso i selera pokroić w drobną kostkę, marchewkę w talarki.
  5. Wywar przecedzić i jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. W salaterkach układać mięso i warzywa, zalać wywarem i odstawić do ostudzenia.
  7. Następnie wstawić do lodówki aby galeretka stężała.
  8. Przed podaniem należy zebrać tłuszcz z powierzchni, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną pietruszką.

Sposób podawania

Galaretka najlepiej smakuje z pieczywem, skropiona odrobiną cytryny lub octem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie