Galaretka z nóżek wieprzowych

    Galaretka z nóżek wieprzowych

    2polubienia
    5godz.30min.


    Zrobione przez 41 osób

    Potocznie zwana studzieniną, potrawa ta od zawsze gościła na naszym stole. Mój tato jako ekspert w przyrządzaniu poleca ją szczególnie dla wzmocnienia stawów i kolan (potrawa ma dużą zawartość naturalnego żelu pochodzącego z wygotowanych rapetek).

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 750 g nóżek wieprzowych (2 rapetki)
    • 250 g chudej wieprzowiny
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 mały seler
    • 2 liście laurowe
    • 4-5 ziaren pieprzu
    • 4-5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. Rapetki oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą.
    2. Do garnka dodać mięso wieprzowe, warzywa w całości oraz przyprawy.
    3. Gotować przez 4 godziny. Mięso nóżkowe jest twarde i musi oddzielać się od kości. Po około godzinie należy wyjąć warzywa i dodatkowy kawałek wieprzowiny.
    4. Mięso i selera pokroić w drobną kostkę, marchewkę w talarki.
    5. Wywar przecedzić i jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. W salaterkach układać mięso i warzywa, zalać wywarem i odstawić do ostudzenia.
    7. Następnie wstawić do lodówki aby galeretka stężała.
    8. Przed podaniem należy zebrać tłuszcz z powierzchni, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną pietruszką.

    Sposób podawania

    Galaretka najlepiej smakuje z pieczywem, skropiona odrobiną cytryny lub octem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @Anulaluna - nie trzeba. - 04 kwi 2016

    Anulaluna
    autor:
    1

    Nie trzeba dodawać żelatyny? ? - 03 kwi 2016

    autor:
    0

    A czemu dwa praktycznie identyczne przepisy sa jeden pod drugim? Mam prosbe, jak nastepnym raze bedziecie robic nozki, zmierzcie prosze ile wody wlewacie do gara! i dopiszcie. Wyszlo mi pyszne ale troche rzadkie (po nocy w lodowce). I co robicie zeby galaretka nie byla potem metna? pozdrawiam! uwielbiam nozki i ich zbawienny wplyw na wszelkie problemy kostno-miesniowo-skorne :-) - 12 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis