Ciasteczka czekoladowe bez pieczenia

    Ciasteczka czekoladowe bez pieczenia

    21polubień
    15min.


    Zrobione przez 85 osób

    Te czekoladowe makaroniki smakują prawie jak cukierki. Można je gotować krócej niż 5 minut, czasem wystarczą tylko 2 minuty.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 115 g margaryny
    • 150 g płatków owsianych
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 35 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondlu, na średnim ogniu, połączyć cukier z mlekiem i margaryną. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie gotować przez 4 do 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane, wanilię, kakao i kokos. Nakładać łyżeczką na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia przez co najmniej godzinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DagmarRelinger
    2

    wspaniale ciasteczka smakuja naprawde bardzo,pamietam je jeszcze z dziecinstwa ,ja dodaje rowniez do nich troche spirytusu albo rumu polecam - 09 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis