Sałatka ziemniaczana

    Sałatka ziemniaczana

    15polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Bardzo pożywna sałatka. Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że ziemniaki mogą tak smakować w wersji na zimno. To właśnie ten przepis kolegi zmienił mój światopogląd w tej kwestii. Polecam!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 5 ogórków konserwowych
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
    2. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
    3. Selera naciowego pokroić w talarki.
    4. Jajka pokroić w grubą kostkę.
    5. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać czosnek, sól i pieprz i dobrze wymieszać na jednolity sos.
    6. Pokrojone warzywa ułożyć w misce, wymieszać z sosem i posypać szczypiorkiem.
    7. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Rada

    Ziemniaki w zależności od wielkości gotować przez 15-20 minut. Lepiej żeby były ciut twardsze, jeśli je przegotujemy z sałatki zrobi się mamałyga.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MałgorzataKasprzyk
    5

    będzie pycha - 10 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis