Chlebek z orzechami

    Chlebek z orzechami

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała przekąska dla dużych i małych. Słodkie składniki: miód i wiórki kokosowe wymieszane z marchewką, selerem i orzechami dają pyszny rezultat!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki startej marchewki
    • 1/2 szklanki startego selera
    • 1/2 szklanki rozpuszczonego miodu
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • 150 g orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Jajka delikatnie ubić z olejem. Dodać płynny miód i wymieszać.
    2. Mąkę przesiać i zmieszać razem z sodą i proszkiem.
    3. Marchew i selera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z masą jajeczno-olejową.
    4. Następnie partiami dodawać mąkę, cały czas mieszając.
    5. Na końcu dosypać wiórki kokosowe i pokruszone orzechy i dobrze wymieszać.
    6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    7. Foremkę (najlepiej keksówkę) natłuścić i wlać do niej masę.
    8. Piec 40 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Zamiennik

    Zamiast selera można dodać 1 szklankę marchewki, chlebek będzie wtedy odrobinę słodszy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis