Curry z indyka

    Curry z indyka

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    W klasycznym curry nie ma indyka, ale ta wersja jest bardzo smaczna. Jest w niej sporo przypraw, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, kurkuma i kumin.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule, obrane
    • 1 (3 cm) kawałek imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 łyżki ghee lub oleju
    • 3 goździki
    • 1 mała laska cynamonu
    • 3 ziarna kardamonu, rozgniecione
    • 1 łyżka mielonego kuminu
    • 1 łyżka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka chili w proszku (do smaku)
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 400 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
    • sól do smaku
    • 500 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki wielkości 3 cm
    • 1 łyżeczka garam masala
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Cebulę, czosnek i imbir zetrzeć na tarce albo zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę. Odstawić.
    2. Ghee lub olej rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać goździki, cynamon i kardamon i smażyć przez ok. pół minuty.
    3. Dodać zmiksowaną cebulę z czosnkiem i imbirem i smażyć na średnim ogniu przez 5 do 10 minut, często mieszając. Płyn ma odparować, a mieszanina ma nabrać koloru.
    4. Dodać zmielony kumin, kolendrę, chili i kurkumę, i smażyć przez pół minuty. Wlać passatę i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż większość płynu odparuje. Dodać sól do smaku.
    5. Dodać indyka, garam masalę i wodę - aby przykryła mięso (ok. 200 ml). Doprowadzić całość do wrzenia i dusić pod częściowym przykryciem na małym ogniu, aż indyk się ugotuje, ok. 15 minut. Odkryć na ostatnie 5 minut, aby nadmiar płynu mógł odparować. Tuż przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

    Rada:

    Zamiast passaty można użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Wtedy trzeba je będzie zmiksować przed dodaniem na patelnię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis