Proste curry z indyka

    Proste curry z indyka

    25polubień
    50min.


    Zrobione przez 12 osób

    To przepis dla tych, którym się znudziło curry z kurczaka. Indyk jest zdrowszy, a to curry wymaga użycia zaledwie kilku składników.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g masła
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łyżki curry (lub do smaku)
    • 6 pomidorów, obranych i posiekanych
    • 150 ml passaty (lub innego sosu pomidorowego)
    • 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
    • 1 kawałek (2 cm) imbiru, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W rondelku stopić masło, dodać cebulę, czosnek i curry. Smażyć przez 5 minut, ale nie przyrumienić cebuli ani czosnku.
    2. Dodać pomidory i passatę. Dobrze wymieszać. Wmieszać indyka i imbir, przykryć i dusić przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ryżem basmati, dal z soczewicy i chlebkiem naan.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    5

    Smaczne i proste. W sumie samo się robi Dodałam więcej curry, chili i sól pod koniec gotowania, bo lubię pikantne potrawy Plus sporo świeżej kolendry. Pyszne! - 25 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis