Hamburgery z błękitnym serem i cebulowym czatnej

    Hamburgery z błękitnym serem i cebulowym czatnej

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To wykwintniejsza wersja hamburgerów - wilgotny kotlet z mielonej wołowiny w akompaniamencie pikantnego błękitnego sera i sosu cebulowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Kotlety
    • 675 g mielonej wołowiny (najlepiej chudej)
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 200 g błękitnego sera pokrojonego na 4 grube plasterki
    • 4 łyżki cebulowego czatnej
    • 4 bułki do hamburgerów przekrojone na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać grill.
    2. Mielone mięso włożyć do dużej miski, dodać sól i pieprz. Delikatnie ale energicznie wymieszać mięso, ale nie zgniatać za bardzo. Nie mieszać za długo, bo kotlety będą "gęste" i ciężkie.
    3. Podzielić mięso na 4 części i delikatnie uformować 4 kotlety o grubości ok. 2 cm. Kciukiem zrobić w każdym niewielki dołek. Posmarować każdy kotlet niewielką ilością oliwy.
    4. Położyć hamburgery na grillu, stroną z zagłębieniem ku górze. Przykryć grill i smażyć burgery przez 3 minuty. Odwrócić je, przykryć grill i smażyć wedle upodobania - od 3 do 5 minut. Na ostatnie 2 minuty smażenia położyć na kotletach po plastrze sera. Uwaga: kotletów nie należy przyciskać w trakcie smażenia! Przez to wyciekną z nich smakowite soki i staną się suche.
    5. Zdjąć kotlety z grilla i przykryć folia aluminiową, tworząc nad nimi namiot. Odstawić na kilka minut. W ten sposób zachowają swoje soki.
    6. W tym czasie stostować bułki na grillu. Na każdą z nich nałożyć łyżeczkę cebulowego sosu, a następnie kotlet. Podawać!

    Cebulowy czatnej:

    Ten gęsty sos cebulowy można kupić w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością, albo można przyrządzić samodzielnie, np. według tego przepisu. Zamiast czatneja można po prostu użyć karmelizowanej cebulki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis