Muffiny z bekonem, ziemniakami i kukurydzą

    Muffiny z bekonem, ziemniakami i kukurydzą

    10polubień
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne muffiny na słono: z bekonem, serem, ziemniakami i kukurydzą. Doskonały dodatek do dań obiadowych, zup, albo dań z grilla. Można ich przygotować więcej i zamrozić.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 2 jajka, roztrzepane
    • 60 g mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 2 łyżki drobno posiekanego gotowanego bekonu (lub boczku)
    • 1 kopiata łyżka ugotowanego i drobno posiekanego ziemniaka
    • 1 kopiata łyżka kukurydzy z puszki
    • 2 łyżki startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Wymieszać wszystkie składniki i przelać do 6 foremek na muffinki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12-15 minut.
    3. Muffiny są upieczone, jeśli wetknięta w nie wykałaczka wychodzi czysta.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis